Author Topic: SOLVED Total Recall help needed please!  (Read 1190 times)

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
SOLVED Total Recall help needed please!
« on: March 07, 2023, 08:48:20 PM »
Morning all.

It pains me to post this here as I took my time on this one as I knew itís a complex built. I was hoping to beat @MichaelW to a build report but we both hit problems at the same time. He got a new board and got it working. Iím persevering with mine thought as I want to know what I have done or not done!

So before I loose my patience and or my mind and start ripping things off the board I thought I would ask around on here. I know there are some very accomplished builders and some total recall experts here!

Firstly I have checked values. Cleaned the board. And started an audio probe.

Going from the main audio schematic itís all good. I get a squeal on pin 3 of IC3 not sure if thatís an issue.

Audio stopped at C14 so I replaced that and itís fine now. All the way to D in. After that nothing.

I her audio on pin 3 and 4 of IC6 but no delay at all.

Looking at my voltages everything looks good apart from IC4. I get nothing at all ok the right hand side.

I also get no voltage at pin 7 of IC7. Could this be related to the issue at IC4?

My thoughts is a bridge or issue in the socket for IC4. Before I take it off does this sound like it might be the issue?

Any thoughts and suggestions very very very welcome!

I cant seem to attach pictures. Please tel me how!!

Phil
« Last Edit: March 23, 2023, 02:23:57 AM by Phil Hodson »

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Total Recall help needed please!
« Reply #1 on: March 08, 2023, 07:23:09 PM »
Please see the attached pics for more details..

madbean

  • Administrator
  • Electron Doctor
  • *****
  • Posts: 11074
  • Brian
    • View Profile
    • madbeanpedals
Re: Total Recall help needed please!
« Reply #2 on: March 08, 2023, 07:56:17 PM »
Seems like several issues happening at once. The squeal on pin3 of IC3 is the starting point. I'd look carefully at R9 - R15 and make doubly sure all the resistor values there are correct. Even if you think they are one more thorough check for those particular ones won't hurt. The audio should be pretty loud, but there's no reason for squeal (also, make sure your feedback pot is turned all the way down when checking the audio).

If you are hearing audio on pin3 and 4 of IC6, what you are hearing is delay so you are good there. From there, IC4 might be an issue due to the lack of proper voltage readings, which itself would effect the delay input and output of IC7. So, you may need a swap on that IC, or go deeper and figure out why you are getting no voltage readings on the second half of that IC.

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Total Recall help needed please!
« Reply #3 on: March 08, 2023, 08:47:09 PM »
Thanks Brian. I will go check those resistors again. Always helps to double and triple check. Will get back to you once I have checked those.

I don't know why but the issue with IC4 makes me feel something strange is going on there. I will keep investigating but am running out of ideas!

Watch this space....

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Total Recall help needed please!
« Reply #4 on: March 09, 2023, 09:52:29 AM »
Morning Brian

So I did what you suggested and checked all the resistors, from R9-R15 and all are good. I managed to check R15 and R14 in place and read 33K and 16K respectively

I wasn't getting correct readings from R9-R13 as im assuming, being in the circuit makes some difference to these. So I used a new one of each value and measured it correctly and then checked the code against the resistors and got 68K 24K and 51K for each of those.

I doubt replacing them would make a difference, but can do that if you think it would help.

The Values of all the resistors in the delay line and they are all fine too.

The "Squeel" is actually on pin 2 of IC3. Pin 1 and Pin 3 are fine. Adjusting the feedback makes no difference to the squeal. The audio on pin 3 is quieter than pin 3 but im guessing thats ok. I changed the JRC4558 out for several different ones and still the same.

I have audio on pin 3 and 4 of IC6 and also on pin 5 and 6 of IC 4. I still have absolutely no voltages on pin 5 to pin 8 on IC4!

I have NO audio at all on pin 3 or 4 of IC7.

I have swapped the MN3005 around and get the same issues.

I have continuity between IC4 pin 7 and IC7 pin 7 and R46 and Gain 1 etc. And from IC4 pin 4 and bias 2.

I have swapped out IC4 to several different JRC4558 and still the same issues.

Any thoughts from here about what else I could do? Got me totally stumped.

Thanks in advance.

Maharg

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 45
    • View Profile
Re: Total Recall help needed please!
« Reply #5 on: March 21, 2023, 07:09:19 PM »
I can't offer any troubleshooting advice (my knowledge is not that advanced) but I did successfully build three of these simultaneously (kept one and gave two away to friends) - amazing delay that sounds just like my DMM.

If I can support at all by cracking mine open to provide pics or readings, let me know. Will subscribe to thread.

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: SOLVED Total Recall help needed please!
« Reply #6 on: March 23, 2023, 02:25:06 AM »
Thanks for reaching out. I literally just solved it with some help from some fine fellows!

I think it turned out to be a faulty voltage reg. I changed the, R57 and also the trim pot for Bias 2 and its working like a dream now.

Thanks to all those involved.

jimilee

  • Global Moderator
  • Electron Doctor
  • *****
  • Posts: 11475
  • Jimi Lee
    • View Profile
Re: SOLVED Total Recall help needed please!
« Reply #7 on: March 23, 2023, 10:00:14 AM »
Thanks for reaching out. I literally just solved it with some help from some fine fellows!

I think it turned out to be a faulty voltage reg. I changed the, R57 and also the trim pot for Bias 2 and its working like a dream now.

Thanks to all those involved.
Thatís the second time Iíve seen that in this build in the last week.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pedal building is like the opposite of sex.  All the fun stuff happens before you get in the box.

harryklippton

  • Electron Doctor
  • *****
  • Posts: 639
  • Will
    • View Profile
Re: SOLVED Total Recall help needed please!
« Reply #8 on: March 23, 2023, 03:19:24 PM »
Thanks for reaching out. I literally just solved it with some help from some fine fellows!

I think it turned out to be a faulty voltage reg. I changed the, R57 and also the trim pot for Bias 2 and its working like a dream now.

Thanks to all those involved.
Thatís the second time Iíve seen that in this build in the last week.


Sent from my iPhone using Tapatalk

That's cuz it's the same guy 🤣

jimilee

  • Global Moderator
  • Electron Doctor
  • *****
  • Posts: 11475
  • Jimi Lee
    • View Profile
Re: SOLVED Total Recall help needed please!
« Reply #9 on: March 23, 2023, 03:21:20 PM »
Thanks for reaching out. I literally just solved it with some help from some fine fellows!

I think it turned out to be a faulty voltage reg. I changed the, R57 and also the trim pot for Bias 2 and its working like a dream now.

Thanks to all those involved.
Thatís the second time Iíve seen that in this build in the last week.


Sent from my iPhone using Tapatalk

That's cuz it's the same guy
Welll there you go. Glad you got them both sorted.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pedal building is like the opposite of sex.  All the fun stuff happens before you get in the box.

Phil Hodson

  • Diode Destroyer
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: SOLVED Total Recall help needed please!
« Reply #10 on: March 24, 2023, 03:21:44 AM »
Same guy, different forums 🤣
But thanks to everyone who helped out.
Donít know why it would have had an issue. I did use a gigrig electroman power supply to start with but then on advice got a proper EHX one.